Hur läser barnen läxan när solen gått ned och det saknas elektricitet?

En god utbildning är en nyckelfaktor för att utrota fattigdom. Men om det saknas elektricitet och solen går ned vid 18-tiden halva året kan det vara svårt att hinna med lek, sysslor och läxläsning innan det blir mörkt. För att fler barn ska få möjlighet till en bättre framtid ger Barnfonden möjligheten att skänka en solcellslampa i julklapp.

Byarna i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien, där solcellslamporna delas ut, saknar dessutom gatubelysning. Solcellslamporna används därför också av lokala nattvandrargrupper som patrullerar i byarna på kvällar och nätter. Nattvandrarna minskar risken för barntrafficking. Att barn kidnappas är nämligen ett stort problem i Rajasthan. Många av de kidnappade barnen tvingas arbeta på bomullsplantage eller säljs som sexslavar.

Problemet är att lampan är dyr för en familj som lever på mindre än 8 kronor om dagen och sällan har möjlighet att äta sig mätt. Hos Barnfonden är det därför möjligt att hjälpa utsatta familjer genom att skänka en solcellslampa så att barnen får en bättre möjlighet att klara skolan.

En solcellslampa räddar liv och erbjuder barn en möjlighet ut ur fattigdom. Lampan kostar 295 kronor och finns att beställa i Barnfondens gåvokatalog på www.barnfonden.se/jul. Som tack för gåvan får köparen ett fint gåvobevis att lägga under granen.

Startsida och portalen är död, länge leve det snabba Internet

Portaler och startsidor har sakta dött de senaste åren. Google tar över allt och numera söker vi efter allt. Knappt någon letar sajter på samlingssidor. Det är knappt att man söker på sajter längre utan googlar efter sajt innehåll.

En gammal sajt som lever kvar är snabblankar, men vad kommer hända med den? har den några besökare eller är den bara kvar som ett minne av en tid som har försvunnit. Världen har gått vidare och är det inte tid att slänga den i papperskorgen?

Vad som kommer att hända vet vi inte. kanske någon bygger om den satsar på något annat intressant. Vi får se, det ska dock bli spännande att se vad som händer. om någon tar tag i det och skapar något nytt och spännande. Trevlig helg!