Tyskland reselandet utvecklade sig över genomsnittet i Europa

Med en tillväxt på 4% jämfört med 2013 ökade Tyskland sitt avstånd till de närmast placerade länderna Frankrike, Italien och Österrike. Tyskland som internationellt resmål genererar en tillväxt över genomsnittet på många europeiska marknader.

– Medan kortsemestrarna återigen ökade lätt (plus tre procent upp till 12,5 miljoner), noterar vi en ökning på hela tolv procent upp till 15,5 miljoner inom segmentet långa semesterresor på fyra nätter eller fler; en tillväxt som ligger väl över genomsnittet.

Nederländerna är Tysklands viktigaste källmarknad och de noterade en svag ökning på en procent för samtliga utlandsresor och med två procent på resor till Tyskland. Den schweiziska outgoing-marknaden ökade totalt med fem procent varvid resor till Tyskland stod för sju procent. Tyskland är ett hett turistmål och nu finns en ny sajt som skriver om det senaste i landet: www.omtyskland.se. Nyheter och tips om sevärdheter och aktiviteter. Polen är en stor potentiell marknad med en kontinuerlig tillväxt på åtta procent och de genererade ett plus på nio procent för Tyskland. Från grannlandet Österrike vars outgoing-resevolym totalt sett sjönk med en procent under 2014 kunde Tyskland notera en glädjande ökning på fem procent över genomsnittet.

– Som turistmål kan vi redovisa ett enastående resultat för 2014, och inte nog med det: Den rad av anmärkningsvärda resultat vi sett under föregående år har visat sig vara en trend som håller i sig. Med en tillväxt på sju procent i fritidsresesegmentet ligger vi inte bara en bra bit över det europeiska genomsnittet på plus fyra procent, utan hävdar oss även som traditionellt resmål i konkurrens med övriga Europa, förklarar Petra Hedorfer, styrelseordförande i Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT).

WOW Air erbjuder nu både Toronto och Montreal i Kanada

WOW Air är ett framgångsrikt lågkostnadsbolag med bas på Island. De flyger med en modern flygplansflotta från Airbus till USA och ett stort antal europeiska destinationer. Bolaget bildades i november 2011 och startade sin första flyglinje i maj 2012.

Att kunna flyga till Kanada från Sverige är annars inte lätt och utbudet är litet. Bra att det kommer nya aktörer och erbjuder spännande nya resmål för oss resenärer. Kanada med Toronto och Montreal är en spännande nya städer där man t.ex. kan se hockey och uppleva städernas puls. Vill man se mer av Kanada kan man alltid hyra en bil och ta sig runt på egen hand. Hyrbilssidan www.hyrbilkanada.se kan hjälpa på traven när man letar efter en bil att hyra i Kanada.

– För en region med stort sportintresse glädjer vi oss att kunna erbjuda både Toronto och Montreal. Här har ett flertal svenska spelare nått framgångar under åren, och nu finns möjligheten att bekvämt resa dit från vår flygplats. Montreal i den fransktalande delen har en fin stadskärna och en härlig natur i omgivningarna. Toronto utgör en perfekt start för rundturer till Niagarafallen. Det finns skidorter på ett par timmars bilresa från Toronto, väl värda att besöka och har man inte varit på en ishockeymatch i Nordamerika, så är bara en sådan upplevelse värd en resa” säger Lena Söderberg, styrelseordförande Västerås Flygplats AB.

Svenskarna använder sociala medier både när de planerar och förbereder sin resa

Resia har utfört en undersökning tillsammans med TNS SIFO för att kartlägga svenskarnas resebeteenden. Resultatet i undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna (43 procent) söker information inför köp av resa i sociala medier och i åldrarna 56-79 år är andelen så hög som 48 procent.

De äldre tar även i större utsträckning gärna del av erbjudanden från resebolag i sociala medier än yngre. De yngre däremot, 15-34 år, är mer benägna att använda av sociala medier när det kommer till att dela med sig under resans gång. Hela 60 procent delar med sig av bilder när de är utomlands. Undersökningen visar dock att mer än var tredje person anger att de inte använder sociala medier alls när de ska planera sin resa, och i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm är genomsnittssiffran så hög som 45 procent. Sugen på mera nyheter? Citycharter.se fokuserar på nyheter inom resor till städer och weekendresor.

– Vi kan tydligt se att sociala medier spelar en stor roll när svenskarna bokar sina resor oavsett ålder. Nästan hälften av svenskarna använder sig av sociala medier när de söker information inför bokning av resa och fler och fler väljer att dela med sig bilder till sina vänner och bekanta via sociala medier. För oss är det därför viktigt att finnas tillgängliga på alla plattformar så vi kan erbjuda våra tjänster där våra kunder befinner sig, säger Ingela Schönning, Kommunikationschef Resia.

Svenskarna är mest benägna att dela med sig av bilder på utsikten, det anger fler än en femtedel av respondenterna. Kända landmärken och/eller turistattraktioner kommer på delad andraplats tillsammans med resesällskapet. Poolen och soluppgången är enligt undersökningen de minst populära motiven att fotografera.

Inspirerande guide med bästa tipsen till mytomspunna Marrakech

Den svenska journalisten Anna Lena Stålnacke förälskade sig i Marrakech redan under sitt första och oplanerade besök i staden för mer än 20 år sedan. Efter det har hon återvänt gång på gång. I den inspirerande och lockande reseguiden Mitt Marrakech har hon samlat alla sina personliga favoritställen och bästa tips till staden.

Anna Lena Stålnacke är frilansjournalisten och författaren som älskar att resa – och som så ofta hon får chansen besöker sitt älskade Marocko. Hon visar dig vägen till genuina restauranger, färgstarka marknader, spännande arkitektur och ett pulserande nattliv. Betrakta den magiska solnedgången över Atlasbergen eller titta på folkvimlet från en mysig uteservering vid det berömda torget Djema-ael Fna! Anna Lena rekommenderar även allt från små lokala bagerier och skräddare till hippa konstgallerier och imponerande museer. Mer nytt om resor och resmål hittar man hos resetankar.se. Inspiration och förslag på nya spännande resmål och destinationer.

Mitt Marrakech beskriver de olika stadsdelarna, och bokens många färgfoton och praktiska kartor ger en levande och färgstark bild av staden. Boken innehåller totalt cirka 200 tips och varje kapitel innehåller även en ”guidad promenad”, som på ett enkelt sätt leder dig genom områdets viktigaste sevärdheter och bästa matställen. Guidens ambition är att leda resenären bort från de klassiska turiststråken, mot de unika, udda och genuina upplevelserna. Mitt Marrakech är guideboken för dig som vill uppleva det riktiga Marrakech, bortom turistfällorna!

Kärlekspar får en egen Preminum Fast Lane på thailändska flygplatser

Alla kärlekspar som anländer till dessa flygplatser får använda en egen “Preminum Fast Lane” genom passkontrollen, för en snabb och smidig passage. TAT har personal som väntar på att få välkomna alla par vid speciella registreringsdiskar i ankomsthallarna. När man registrerat sig får man inte bara en gåva utan även delta i en enkel dragning med möjlighet att vinna fantastiska priser såsom boende, spa- och middagsupplevelser. Paren får även en fotografering dagen till ära, för att fira sin ankomst och kärlek.

Så, vad betyder då “Thainess”? Thainess handlar den unika thailändska inställningen – att vara lugn och harmonisk, om vänskaplighet, gästfrihet och att värna om sina turister. Dessa egenskaper är grunden av den thailändska kulturen och livsstilen, något som TAT hoppas kommer att inspirera alla utländska turister.

Nyheter om Thailad hittar du lättast hos thailandtankar.se. Nyheter och restips om alla bra resmål. Detta arrangemang är en del av “2015 Discover Thainess”-kampanjen, där fler roliga evenemang och erbjudanden är planerade året ut. Förhoppningen med Discover Thainess-kampanjen är att sprida thailändarnas gästvänliga atmosfär och Thailands kulturella värden som gör landet till en unik turistdestination.

Vad bör man tänka på när man letar bilhyra till bra villkor

HyrbilAtt leta efter en hyrbil till bra villkor och till ett bra pris kan vara en utmaning. Det gäller att scanna av nätet efter sajter och leverantörer som kan erbjuda en bra bil på semestern. Det finns måna olika typer av sidor och tjänster.

Börja med att söka på Google med orden hyrbil eller bilhyra följt av staden eller landet du ska besöka. Titta på de tio första resultaten och jämför hur sidorna ser ut och vad de kan erbjuda. Lättast är det att välja jämförelsesajterna för bilhyra först. De visar priser från många olika bolag så att man kan jämföra pris och villkor. Det kan skilja ganska rejält mellan olika bolag beroende på vilket land eller resmål du ska besöka. Lokala mindre bolag kan ha mycket bra erbjudanden på mindre orter. Men mindre bolag kan ha andra villkor än det stora multinationella bolagen som ofta har med liknande villkor.

Jämför priset per dag mellan bolagen för att få en bättre uppfattning om hur priset skiljer sig. Kolla också bränslevillkoren om fria mil ingår. Har du specifika krav vid hämtning och återlämning så kolla om det är några extra avgifter för udda tider eller om du ska lämna tillbaka bilen på ett annat ställe än du hämtade den på. Att lämna bilen på en annan ort eller i ett annat land kostar ofta extra.

Oftast kan det vara tryggast att välja ett mer etablerat företag som Avis, Budget, Hertz etc. Man vet var man får och det har ofta ett stor utbud av biltyper och det är lätt att hitta serviceställen på andra orter om det skulle hända något med bilen. Om bilen mot förmodan skulle gå sönder eller om något händer så är snabb hjälp en viktig faktor. Hur fort kan man få hjälp och en ny bil blir väldigt viktigt om man står vid vägkanten med en havererad bil. De större bolagen finns på fler platser och kan snabbare reagerar när något går snett.

Stureplan blir Purple Flag-certifierade

Andra platser som certifierats är bland annat Covent Garden och Camden Town i London. Purple Flag-certifieringen innebär att platsen är trygg och säker att vistas på under kvällar och nätter. Certifieringen innebär en kartläggning av platsens styrkor och svagheter. Genom att kartlägga dessa faktorer i samverkan med aktörer i området skapas en plattform och ett gemensamt synsätt som leder till genomförandekraft.

Stockholm valde att delta med Stureplan på grund av områdets breda utbud av butiker, restauranger, kultur och nöjesliv. Här finns drygt 1 000 verksamheter med cirka 6 000 anställda. Ett 20-tal offentliga och privata aktörer har varit delaktiga i arbetet, bland annat Staden, Polisen, fastighetsägare, besöksnäringen, kollektivtrafiken och näringslivet.

– Jag är imponerad av certifieringsprocessen och dess tydliga struktur. Det känns samtidigt jätteroligt att Stureplan blir först ut i Stockholm, säger Jens Folkesson på Humlegården Fastigheter.

– Det viktigaste just nu är att aktörerna tillsammans kommer arbeta med att utveckla platsen inom ramen för Purple Flag-projektet. Dessutom har alla städer som arbetar med Purple Flag ett ansvar att stärka varumärket gentemot allmänheten, säger Per Eriksson, VD på City i Samverkan.

Källa: City i Samverkan

Ovanliga saker man kan göra i Stockholm under en helg

Sveriges vackra huvudstad Stockholm har en hel del att erbjuda oss turister när vi är på besök. Det finns många aktiviteter och attraktioner att uppleva och se. Men om man vill testa något annorlunda, något som inte tillhör de mest populära sevärdheterna, vad ska man göra då?

I Stockholm är det lätt att ta sig runt och hitta. man kan åka buss, taxi, spårvagn, bil, tunnelbana. Men det går också bra att gå mellan olika platser eller kanske hyra en cykel. Om man kommer med bil ska man tänka på att det kan vara svårt att hitta parkeringsplats. Det kan också vara mycket trafik i rusningstrafiken. Att köra in i Stockholm kostar också pengar eftersom de är vägtullar på vägarna som leder in i centrum. Det går också bra att hyra en bil på plats eller på flygplatsen när man anländer. Jämför dock först alternativen innan du hyr och sök på en sida som jämför alla bolag, t.ex. hyrabilsverige.se. De jämför alla stora bolag som finns representerade i Sverige men även små mindre företag. Att få erbjudanden från flera bolag samtidigt och jämföra deras olika villkor lönar sig alltid.

Men vad ska man då hitta på? Av alla hundratals aktiviteter kanske dessa kan vara intressanta:

Paddla kanot eller kajak

Det går alldeles utmärkt att hyra en kanot eller kajak mitt i stan och sen paddla runt bland de olika stadsdelarna eller öarna. Från vattnet får man bra vy över gamla stan, slotten, stadslivet och stadshuset.

Takvandring i Stockholm

Upplev Stockholm från ovan och gå på tur på taket. Du kan t.ex. se Stockholm från Gamla riksdagshusets tak på Riddarholmen. Att gå på tak är roligt och man får en härlig upplevelse och ser hela staden från ett annat perspektiv.

Spökvandring i Gamla Stan

Vandra i gamla stan med en guide som berättar historier om spöken och saker som hände för. En spännande tur i staden historik och anrika bakgrund. Väl värt tiden.

Stockholm gör sig bäst på sommaren när det är mycket folk på stan och vädret är fint. Solen glittrar i vattnet och luften är varm. Det är inga problem att hitta på saker att göra och det går lätt att ta sig mellan olika aktiviteter. Familjen kan ha en härlig semester och barnen har mycket att göra.

 

Betala broavgift i Motala och Sundsvall med autogiro

Sedan februari tar Transportstyrelsen ut en avgift vid passage på Sundsvallsbron eller Motalabron. Fordonsägarna har kunnat betala avgiften via e-avi eller vanlig avi. Snart kommer det att bli möjligt att betala avgiften via autogiro.

När autogirot fungerar framgår det av den avi med makulerat inbetalningskort som skickas hem till fordonsägaren. På den kommer det att stå att skatten eller avgiften betalas via autogiro. Vill man avsluta autogirot, vänder man sig till banken.

Från och med den 28 september kan fordonsägare via sin internetbank ansluta sig till Transportstyrelsens autogiro för infrastrukturavgift (broavgift). De första avgifterna som dras via autogiro kommer att tas ut i slutet av december.

Billiga bilen blir OKQ8 Mini

OKQ8På OKQ8 erbjuds möjligheten att hyra ett stort antal olika modeller bilar, minibussar, släp och lastbilar. För många år sedan var OKQ8 först med en liten och extra billig hyrbil i sitt utbud – Billiga bilen. Efterfrågan att återinföra en liknande bilklass har varit mycket stor, framför allt till dygnshyrningar och kortare sträckor. I och med ett samarbete med Hyundai gör den gamla favoritbilklassen nu ny entré under namnet OKQ8 Mini.

– Vi strävar alltid efter att tillmötesgå behoven hos människor i rörelse och har länge fått förfrågningar på ett enklare och billigare alternativ bland våra hyrbilar. OKQ8 Mini är en favorit i repris som vi är jätteglada över att återinföra. En perfekt modell för de som inte äger en egen bil men exempelvis är i behov av att storhandla eller vill komma iväg på en utflykt, säger Ulrika Blomberg, Chef Hyrbilar på OKQ8.

I OKQ8 Mini ingår bilmodellen Hyundai i10 som håller hög säkerhet och miljöfokus med låga CO2-utsläpp. Bilen har plats för fem personer inklusive förare samt en stor och två mindre resväskor och kan hyras för priset 299 kr per dygn inklusive 10 fria mil. Modellen är bokningsbar via OKQ8:s stationer, centralbokning samt nya webbokning på okq8.se och finns på de 140 OKQ8-stationer runt om i landet som erbjuder uthyrning med start i maj eller juni beroende på station.

Namnet OKQ8 Mini tydliggör bilens storlek i relation till de andra bilklasserna i erbjudandet för personbilar – Liten, Mellan, Mellan elbil, Mellan kombi, Mellan kombi+ och Stor kombi och Minibuss.