Hur läser barnen läxan när solen gått ned och det saknas elektricitet?

En god utbildning är en nyckelfaktor för att utrota fattigdom. Men om det saknas elektricitet och solen går ned vid 18-tiden halva året kan det vara svårt att hinna med lek, sysslor och läxläsning innan det blir mörkt. För att fler barn ska få möjlighet till en bättre framtid ger Barnfonden möjligheten att skänka en solcellslampa i julklapp.

Byarna i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien, där solcellslamporna delas ut, saknar dessutom gatubelysning. Solcellslamporna används därför också av lokala nattvandrargrupper som patrullerar i byarna på kvällar och nätter. Nattvandrarna minskar risken för barntrafficking. Att barn kidnappas är nämligen ett stort problem i Rajasthan. Många av de kidnappade barnen tvingas arbeta på bomullsplantage eller säljs som sexslavar.

Problemet är att lampan är dyr för en familj som lever på mindre än 8 kronor om dagen och sällan har möjlighet att äta sig mätt. Hos Barnfonden är det därför möjligt att hjälpa utsatta familjer genom att skänka en solcellslampa så att barnen får en bättre möjlighet att klara skolan.

En solcellslampa räddar liv och erbjuder barn en möjlighet ut ur fattigdom. Lampan kostar 295 kronor och finns att beställa i Barnfondens gåvokatalog på www.barnfonden.se/jul. Som tack för gåvan får köparen ett fint gåvobevis att lägga under granen.